ponedeljek, 09. junij 2008

Kapučino brauniji


Sestavine (količine primerne za kvadraten pekač s stranico ok. 20 cm)
Biskvitna plast:
120 g jedilne čokolade
90 g masla
2 žlici instant kave zmešani z žlico vrele vode
150 g rjavega sladkorja
1 žlička vanilijeve esence
2 jajci
65 g moke
1/4 žličke soli

Krema:
120 g kremnega sirnega namaza (npr. Tamar)
45 g masla
90 g sladkorja v prahu
1/2 žličke vanilijeve esence
1/2 žličke mletega cimeta

Preliv:
90 g jedilne čokolade
15 g masla
60 ml sladke smetane
3 žličke instant kave, zmešane z žličko in pol vrele vode

Postopek:
1. V kozici na nizkem ognju ob mešanju skupaj topiš čokolado, maslo in kavno zmes. Ko je zmes gladka, jo odstaviš z ognja. Ko se ohladi in je mlačna, vmešaš sladkor in vanilijo. Dodaš jajci in mešaš, da postane zmes gladka in svetleča. Vmešaš še moko in sol, a ne pretiravaj z mešanjem.
2. Zmes enakomerno razporediš po s peki papirjem obloženem pekaču. Pečeš na 180°C okrog 15 minut oz. toliko, da je na sredini suho (prepričaš se z zobotrebcem). Biskvitno plast popolnoma ohladiš kar v pekaču.
3. Za kremo v skledi z mešalnikom zmešaš predhodno zmehčano maslo in sirni namaz. Dodaš sladkor v prahu, vanilijo in cimet in mešaš, da postane zmes povsem enotna. Kremo razmažeš po biskvitu in vse skupaj postaviš v hladilik, da se krema strdi (traja kakšno uro).
4. Preliv pripraviš v ognjevarni posodi v mikrovalovki (v nekaj intervalih) ali nad parno kopeljo. Čokolado, maslo, smetano in kavno zmes skupaj greješ in mešaš, da se povsem zlije skupaj. Preliv ohladiš na sobni temperaturi, nato pa ga previdno premažeš čez kremo. Spet gre vse skupaj v hladilnik, tokrat za vsaj 3 ure.
5. Še kar v pekaču narežeš izdelek na kakšnih dvajset kosov. Serviraš tolerantnim na kofein (ali pač tvegaš nekontrolirano odbijanje osebkov od sten stanovanja).

(Aja, pa od danes zjutraj imam že dve častni nečakinji.)

Ni komentarjev: