nedelja, 04. maj 2008

Čokoladno kavna torta z višnjevim nadevom

Sestavine:
Biskvit:
125 g masla
150 g rjavega sladkorja
4 jajca (loči rumenjake od beljakov)
3 žlice instant kave
1 vanilijev sladkor
110 g jedilne čokolade
2 dl mleka
225 g moke
2 žlici kakava
1 žlica pecilnega praška

Nadev:
~250 g zamrznjenih višenj
2,5 dl vode
3 žlice sladkorja
3 žlice jedilnega škroba (raztopljenega v 3 žlicah vode)
2 žlici limoninega soka

Glazura:
150 g jedilne čokolade
100 g kisle smetane
ščepec soli


Postopek:
1. Penasto umešaš maslo in mu dodaš sladkor. Postopoma primešaš 4 rumenjake in vanilijev sladkor (ali žlico vanilijeve esence) in instant kavo.
2. Nad paro stopiš čokolado in jo, ko se nekoliko ohladi, zamešaš v masleno zmes. Izmenjaje vmešaš še skupaj presejano moko, kakav in pecilni prašek ter mleko, pri čemer začneš in končaš s suhimi sestavinami.
3. Iz beljakov in kakšne žlice sladkorja narediš sneg in ga previdno vmešaš v testo. Testo v 20-centimetrskem tortnem pekaču v dveh rundah pečeš pri 150°C 20 do 25 minut, toliko da je v sredini lepo zapečeno (poskusiš z zobotrebcem).
4. Medtem ko se biskvit peče oz. že ohlaja, pripraviš višnjev nadev. Višnje skupaj s sokom, vodo in sladkorjem počasi segrevaš. Ko to zavre, vmešaš škrob in limonin sok. Če se ti zdi, malo spasiraš, predvsem pa kuhaš na majhnem ognju, kolikor dolgo se ti le da, lahko tudi celo uro. Cilj je, da dobiš nekaj malo redkejši marmeladi podobnega.
5. Spodnji biskvit premažeš z nadevom in ga postaviš za nekaj časa v hladilnik, da se nadev malo strdi. Medtem lahko pripraviš čokoladno glazuro: stopiš jedilno čokolado in jo nekoliko ohlajeno zmešaš s kislo smetano in soljo.
6. Na torto položiš še drugi biskvit in vse skupaj premažeš z glazuro. Postaviš v hladilnik in se poskušaš čim dlje zadržati, preden torto napadeš.

Izdelek:

566 km

Ni komentarjev: