ponedeljek, 14. april 2008

Odstranitev osmic in okrevanje po njej

V torek so mi torej izpulili desna modrostna zoba. Vse skupaj je šlo precej hitro, še na vrsto sem prišla v le enem tednu, odkar sem se prvič prikazala pri izbranem specialistu.

Za začetek sem dobila eno dozo lokalne anestezije. Nato so me okrog ust umili z razkužilom in me od pasu navzgor povsem pokrili - ven je gledala samo spodnja polovica obraza. Potem se je začelo pa zares. Bilo je nekaj rezanja dlesni (se mi zdi), nekaj nekakšnega vrtanja (zoprn samo zvok) in potem dolgo puljenje. Nekje proti koncu je sestra rekla: "Zdaj pa bo! Samo še malo!" Če ne bi bila imela polnih ust dohtarjevih rok in cele orodjarne, bi še pripomnila, da smo kot pri porodu. Pa je bilo potem res hitro konec, kajti spodnja osmica je privekala na dan (ustrezno krvava). Sledilo je šivanje, ki sem ga opazila samo zato, ker mi je sestra vsake toliko s škarjami segla v usta in privlekla ven kos niti.

Zgornja osmica ni bila izrasla. Tako se je vse skupaj začelo z rezom dlezni in odkritjem zoba. Izkazalo se je, da bo potrebna dodatna anestezija, in prišla je še ena injekcija. Nebesa. No, po tej se je začelo desno oko malo hecno obnašati, pa okej. Zob je šel še kar hitro ven, šivanja pa sploh nisem opazila (je pa res, da sem imela zdaj oči prekrite, ker sem imela glavo precej nazaj). Potem so me še malo spucali in to je bilo to. Mislim, da je trajalo kakšnih 45 minut.

Takoj (še v čakalnici, čakajoč izvid) sem lice začela hladiti s hladnim obkladkom. Takoj ko sem zmogla (ko je anestezija toliko popustila, da sem lahko pila brez pretiranega polivanja), sem začela z drogami. Ves dan sem nadaljevala z obkladki, jedla sem pa jogurte in Frutek. Niti ni bil toliko problem v žvečenju kot v tem, da nisem mogla odpreti ust.

Noč sem potem v glavnem prebedela. Motila me je oteklina, na kateri nisem smela ležati, nekaj pa je pripomogla tudi že omenjena droga, ki vsebuje kar lepo količino kofeina.

Sreda je bila podobna torku. Oteklina se je še povečala, iz rane je nekaj teklo, ampak v zelo majhnih količinah, še naprej sem se obkladala in drogirala. V svoj pester jedilnik sem vključila poslastico: hladno špinačno juho! Noč je bila spet skoraj brez spanca.

Četrtek je bil dvema neprespanima nočema primeren. Zjutraj mi je bil izlet na vece cela ekspedicija, pri kateri sem v trenutku zašvicala. Ta dan sem imela pa tudi dovolj drog in sem se odločila za Lekadol, ki sicer ni učinkoval tako hitro, je pa vsaj omogočal spanje. Oteklina je bila dopoldne še vedno ogromna in že me je skrbelo, da bom morala spet k zobarju, kajti v petek bi se morale stvari že počasi umiriti. Popoldne je bilo pa vsega precej na hitro konec. Oteklina je znatno uplahnila in čutila sem le še šive.

V petek sem se tako že podala do trgovine, čemur je sledila ura spanja. Začela sem tudi jesti malo bolj normalno hrano, npr. kruhovo sredico in podobno. Menda sem vzela vsega skupaj tri Lekadole. V soboto je bilo podobno, le iz rane je teklo vse manj česar-koli-že. V nedeljo sem zmogla celo 20-minutni vzpon v dežju (ki mu je sledil 2-urni dremež). Še vedno sem bila v glavnem na kašicah in jogurtih, saj je bilo žvečenje blazno naporno in me je po jedi vse bolelo.

Danes so mi odstranili šive. Luknjo, ki je ostala na mestu spodnje desne osmice, moram še 2 do 3 tedne izpirati s fiziološko raztopino (s pomočjo brizge in igle!), dokler se ne zaraste. Žvečim pravzaprav že normalno, ust pa še ne morem povsem odpreti. Spodnja desna čeljust je še nekoliko zatečena; tudi občutek v njej je malo hecen, kar je posledica seganja korenin spodnjega modrostinka v mandibularni (čeljustni) kanal, ki je po operaciji še vedno nekoliko pretresen od vsega hudega.

3 komentarji:

Mayhem pravi ...

Oj! Se sliši kar muka tole. Me veseli, da tako hitro okrevaš!

BeeBee pravi ...

Ja, je kar muka, ampak se za naslednjo rundo (maja) tolažim, da je hudo samo 2,5 dni in da se potem res hitro izboljša.

Sovica Oka pravi ...

Sem presenečena, da berem, da so ti odstranili oba zoba na isti dan! Uh, tega še nisem slišala. Seveda je moralo bit kruto!

Moja prijatelja sta bila naročena na puljenje dveh osmic v razmaku pol leta, jaz pa sem imela vmes en mesec. Obe osmici sem imela popolnoma izraščeni in odstranila ju je kar moja zobozdravnica; tako da nisem rabila kirurga.

Od šoka, da je bil zob zunaj v manj kot 5 minutah, sem skoraj padla dol, hehe, ker sem se psihično pripravljala na enourne muke. Guess I'm just lucky? (beri: da imam tako slabe zobe?) :)

Je pa res, da za dva zoba 45 minut niti ni TAKO kruto...