sreda, 12. marec 2008

Zobarka je rekla

Spodnji osmici bi morali ven. Pa še čisto zdravi sta. Ampak najbrž ne bosta več rasli, zato ju bo še naprej težko čistiti, in tako bosta zgnili. Je pa veliko lažje ven potegniti zdrav zob kot gnilega. Ovbe!

A gre kdo namesto mene? Ali pa bi mi kdo rad razložil postopek naročanja na pregled in potem verjetno puljenje na Stomatološki kliniki?

15 komentarjev:

Andybaby pravi ...

najprej ti svetujem, da NE hodiš na stomatološko (malo podrskaj po arhivu mojega blogače te zanima zakaj ne), ker so nesposobni. V šiški (na černetovi) je en super duper kirug, ki te bo spedenal brez bolečin in travm. In da, lahko greš tja z napotnico.

ira pravi ...

se pridružujem - NE hodi na stomatološko, razen če si želiš, da na tebi eksperimentirajo študenti. pa še strašansko dolgo čakaš. in ko se pozanimaš o naročanju, doživiš izjave v smislu:
- ja, saj bomo kaj rabili (paciente) za vaje
- škoda, da imate še vse zobe.
?!

BeeBee pravi ...

Aha, zanimivo. Andy, a grem lahko tja z obstoječo napotnico? Mi je zobarka pač rekla, da grem na Stomatološko, piše pa KC Ma FA in oral[nečitljivo]. Vsekakor se pa priporočam za kakšen kontakt tega tvojega kirurga (je to zobozdravstveni center Apolonija, Černetova 3a?).

Anonimni pravi ...

mene je upedenal dr. Matjaz Oblak v Zupancicevi jami. je bilo cisto kul, vzame tudi na napotnico, samo cakas dlje kot ce placas. in je precej dober. glede stomatoloske ne bi vedela drugega, razen tega da so me nazjali, kaj hodim tja k njim, da ni nujno, ce nimam vsega ze ful zagnojenega, ipd. da naj se narocim in cakam sto let oziroma do takrat, ko se me bodo usmilili in me vzeli.

avstro-ogrski pozdrav ;-)

Anonimni pravi ...

aja, pa bolecine in travme niso toliko odvisne od zdravnika kot od reakcije tvojega telesa na poseg. npr., priporocam, da das naenkrat ven samo en zob. ze tako precej oteces, jesti moras samo hladno hrano in zmiksano bolj ali manj. pa zadrzevati se moras v notranjih prostorih. sicer je tako, da lahko da si ze drugi dan povsem kul, lahko se pa naredi, da lezis v postelji z vrocino 39 ... zavisi pac ...

BeeBee pravi ...

No, super, zdaj imam že tri dohtarje zacahnane. Mudi se mi itak ne pretirano, ker sta osmici kolikor toliko zdravi. Ne bi pa čakala, da mi zgnijejo, da se kvalificiram za Stomatološko.

(A naj nabavim večje zaloge sladoleda?)

Andybaby pravi ...

Apolonija, ja. Vmes sem že pozabila kako se imenuje. V glavnem - tip je res super. Ne bo se te sploh dotaknil dokler ne bo 100% prepričan, da ti je narkoza bolela, potem boš pa fertik v 5 minutah. Res, moja najdražja je ful občutljiva za take stvari, a po puljenju 8. ni imela nič vročine, nobenih oteklin, nič.Edino žvečila je malo težje (razumljivo).
Glede napotnice pa najbolje, da jih kar pokličeš (iatk so ful prijazni), drugače ti bo zobarica napisala novo v 30. sekundah.
Good luck :D

BeeBee pravi ...

Evo, za to so blogi! Da najdeš zobarja! :)

andper pravi ...

Če sta zoba *res* zdrava (enkrat si napisala "čisto", drugič pa "kolikor toliko") in če nista *res* zapackana z mikrobnim plakom, potem ju ne dajat ven. Ni potrebe. Z malce truda se ju ziher da dobro očistit. Ali pač ne gre? :)

@andybaby: Označiti jih kar tako kot nesposobne, je neumno posploševanje. Slabo izkušnjo z (zobo)zdravniškim posegom imaš lahko kjerkoli, na stomatološki po mojih izkušnjah še najmanj verjetno. To, da se dolgo čaka, je pa seveda problem, se strinjam, velik problem, ki ne zadeva samo klinike, temveč celotni slovenski *javni* zdravstveni sistem. Množico folka, ki se dnevno zgrinja v ambulanto za puljenje zob na stomatološki, enostavno ne moreš popedenat hitreje, kot par človeških rok to lahko.

BeeBee pravi ...

Sem kar upala, da se oglasi še kdo, ki se malo bolj resno spozna na te reči.

Kako dobro si te zobe pucam, je vprašanje. Res je, da samo delno gledata ven in se ostanki hrane kdaj prav konkretno zarijejo pod dlesen. Če so veliki, jih čutim in spravim vem. Če ne, pač ne. S ščetko jih čistim, kolikor se da. Zaenkrat pa sta menda zdravi.

(Je pa zobarka ti dve osmici po treh letih, kar sem pri njej, opazila prvič, čeprav na plano lezeta že devet let. In v teh devetih letih nisem imela težav.)

Moja zobarka na napotnici konkretno prosi tudi za mnenje, kar pomeni, da tudi sama najbrž ni povsem prepričana.

Pokazat se bom torej že nekam šla, še vedno lahko rečem, da osmic ne dam.

andper pravi ...

Točno tako. Nič ni narobe s tem, če prideš 'samo' po mnenje. :)

Sicer pa če dlesen delno prekriva osmico, je ena varianta tudi poseg, imenovan operkulotomija (nisem našel pametnega linka na googlu), ki v bistvu pomeni odrezanje (z enim takim električnim nožkom, pod anestezijo seveda, brez panike) tega koščka dlesni, ki sega čez zob in pod katerega se pogosto ujame hrana, ki potem povzroča vnetje na tem mestu.

Sam da ti subjektivno nimaš težav, to je ta glavno. :)

Maja pravi ...

Oj!

So te rengen-poslikal (da se vidi, če vse naravnost raste)? Če imaš dovolj prostora v čeljusti, res ni smiselno ven metat zoba (odvisno od situacije). Ne pa jih pustit čisto pri miru, da jih karies načne oz. pozanimaj se, če ti jih lahko zalijejo, da se bo manj kakšnih ostankov hrane nabiralo (again, relativno). Če ti delajo na spodnji čeljusti, ti ne delajo na obeh straneh hkrati, za zgornjo mislim, da tudi ne.
Sama sem do kirurga za spodnji osmici prišla preko napotnice študentske zobarice z Aškerčeve, direkt ona mi je pulila zgornjo, izraščeno, ki je že delala probleme, ker je nisem mogla dobro čistit in je postrani zrasla.

Skratka, ne čakaj na težave. Glede bolečin pa kar poskrbijo, da ne čutiš posega; kasneje si malo (ali bolj ;-) ) zatečen, ampak na čokolinotih preživiš par dni... Srečno!

lp

BeeBee pravi ...

Ja, poslikano imam. No, itak grem za začetek bolj po drugo mnenje kot kaj drugega.

AndyBaby pravi ...

andper: oprosti, če ima nekdo LUKNJO v zobu pa pride na stomatološko, kjer sliko obesijo na OKNO, jo ošvrknejo s pogledom (v usta niti ne pogledajo) in rečejo, da je to zdrav zob... potem pa res ne vem...

malo pozno odgovarjam, ker malo neredno sledim komentarjem :)

Anonimni pravi ...

Zoja
imam eno vprašanje,pozdraviti imam šestico,če ne gre zob ven,moj zobar mi je svetoval,naj se obrnem na specialista ,pa žal,ne poznam nobenga,edino na stomatološki,