ponedeljek, 31. marec 2008

Belo- in črnočokoladna torta z višnjami

Eksperiment je uspel, priložnost je bila (500 km pa le ni kar tako), sem bila pa malo pozabljiva. Takole gre torej tole.

Za torto s premerom 20 cm potrebuješ:
100 g bele čokolade
240 ml mleka
170 g rjavega sladkorja
3 jajca
225 g moke
slabo žličko sode bikarbone
dober ščep soli
120 g masla
225 g belega sladkorja
žličko vanilijeve esence (lahko pa tudi vrečko vanilijevega sladkorja)
skodelico zamrznjenih višenj (20 - 30 komadov)

Za kremo/glazuro pa še:
225 g jedilne čokolade
ščepec soli
lonček kisle smetane (menda 180 g)

Postopek:
1. Nad parno kopeljo skupaj segrevaš belo čokolad, rjavi sladkor, tretjino mleka in en rumenjak. Mešaš, dokler ni vse skupaj lepo gladko (torej da se čokolada stopi) in se nekoliko zgosti. Pustiš, da se zmes ohlaja.

2. Skupaj preseješ moko, sodo bikarbono in sol in pustiš zmes čakati.

3. Z mešalnikom penasto umešaš maslo (ali margarine, če ne gre drugače) in beli sladkor. Eno po eno vmešaš dve celi jajci in še beljak, ki je ostal pri prvem koraku. In še vanilijo.

4. Masleni mešanici izmenično po delih dodajaš zmes iz moke ter preostalo mleko, pri čemer začneš in končaš z moko.

5. Zdaj dodaš beločokoladno zmes in lepo zmešaš.

6. Maso razporediš v dva tortna pekača (ali pa pečeš v dveh rundah), obložena s peki papirjem. Enakomerno po testu razmečeš še višnje. Pečeš na 150 °C kekšne pol ure, toliko da je v sredini zapečeno. Potem pustiš, da se biskvit ohladi.

7. Za kremo nad parno kopeljo stopiš jedilno čokolado. Odstaviš z vročine in primešaš kislo smetano in ščepec soli. Pustiš, da se malo ohladi.

8. Na servirnem krožniku najprej premažeš eno plast biskvita s tretjino kreme. Nato nanjo položiš še drugo plast in torto premažeš po vrhu in ob strani.

Rezultat, če v eno plast biskvita pozabiš dati višnje, je tole:



503 km

2 komentarja:

Nina pravi ...

Če bi bilo po moje, takihle slik ljudje ne bi smeli objavljati! Ker se potem naključnim nič hudega slutečim obiskovalcem cedijo sline ... :D

BeeBee pravi ...

Ha! Še, več!