nedelja, 03. februar 2008

Juha iz sladkega krompirja*

Tale receptura izvira iz mojih helsinških dni. Ni pa po sestavinah prav nič finska. No, če odštejemo krompir.

Gre pa takole:
Na olju prepražiš na grobo narezano čebulo (eno manjšo), kakšne tri stroke česna (spet grobo narezane), žličko sladke paprike in žličko čilija. Dodaš očiščene in narezane tri korenčke, štiri povprečne krompirje in en sladek krompir in zaliješ z vodo, toliko da je vse pokrito. Na tej točki lahko dodaš jušno kocko in sol. Potem pa kuhaš in kuhaš, da je vse lepo mehko. Niti ni pomembno, če je krompir že razkuhan, ker čaka na korenje. Kajti vse skupaj zdaj zmiksaš s paličnim mešalnikom. Priliješ 2 dl kokosovega mleka in če je treba, še malo pogreješ, a župa naj ne zavre. Pa pazljivo, ker se takole zmiksana lahko prime na dno posode. Za konec še ustrezno začiniš, recimo s poprom, po potrebi še dosoliš.

Serviraš s kruhovimi kockami, po okusu morda tudi s kislo smetano.

Dober tek!

[Slike ni, ker je juha pošla, preden sem se spomnila slikati. Mogoče kdaj drugič.]

* Kolikor vem, se da sladki krompir (batate, jam, če ni isto, je pa dovolj podobno) dobiti na vsakem bolje založenem oddelku sadja in zelenjave. Drugače pa svojemu albanskemu prodajalcu vitaminov oddajte naročilo.

Ni komentarjev: