sreda, 20. februar 2008

Doboš torta

Gre za recept, prirejen po že omenjeni bukvici Čokolada. Original je namreč za moje pojme malo skromen, kar se tiče števila plasti biskvita, pa tudi nekaj večjo torto sem želela.

Pa začnimo s sestavinami:
4 jajca
130 g sladkorja
žlička vanilijeve esence
100 g moke

225 g jedilne čokolade
225 g masla
3 žlice mleka
500 g sladkorja v prahu (bi moralo biti 450, ampak sem se uštela pri računanju)
(po tem receptu je presladko, zato priporočam več masla in občutno manj sladkorja)

100 g sladkorja
4 žlice vode

Postopek:
1. Jajca in 100 g sladkorja stepaš (na štrom), da nastane čvrsta pena. Dodaš vanilijevo esenco (če se nisi že kar pri sladkorju švercal z vanilijevim sladkorjem). Preseješ in s kovinsko žlico na rahlo vmešaš moko.

2. Na pole peki papirja narišeš po želji velike kroge. Konkretne količine zadoščajo za šest komadov 20-centimetrskih. Risanja se lahko lotiš s šestilom (ča ga kje najdeš), zelo praktičen pa je obod tortnega modela. Vsekakor pa uporabi svinčnik, ne kulija. Na te kroge potem nadevaš biskvitno testo in ha enakomerno razmažeš do roba.

3. Odvisno od velikosti pečice je, koliko "krogov" naenkrat se bo dalo peči. Vsekakor pa pečeš pri 200°C kakšne 4 minute, da je biskvit lepo zlat. Biskvit lepo ohladiš in se lotiš kreme.

4. Za kremo penasto vmešaš maslo in mu dodaš sladkor v prahu ter mleko. Nato primešaš nekoliko ohlajeno stopljeno čokolado (ki si jo seveda stopil nad parno kopeljo ali pokakšni drugi omiljeni metodi).

5. Zdaj zlagaš biskvit na biskvit, vmes in ob strani pa mažeš s kremo. Eno ploščo prišparaš in jo poliješ s karamelom.

6. Karamel narediš tako, da v kozici z debelim dnom med mešanjem segrevaš 100 g sladkorja in vodo. Kuhaš, dokler ne postane zmes zlato rjava, nato pa odstaviš in karamel poliješ in razmažeš po eni plošči biskvita. Pazi, karamel se kaj hitro strjuje! Z naoljenim nožem v karamel narediš zareze v velikosti kosov torte in pustiš, da se vse lepo strdi, nato pa položiš na vrh torte. (Varianta je, da na vrh polagaš že narezane kose karamelne plošče.)


Dober tek!

465 km

5 komentarjev:

Anonimni pravi ...

Mmmmm, zgleda dobro. Mi že kruli

Andy pravi ...

sem vedela, da ne smem it čekirat tvojega bloga dokler ne grem kaj pojest... *lakom lačen*

BeeBee pravi ...

Mwahahahaha!

Tomi pravi ...

Se samo meni zdi, ali je tek-o-meter šel 3 km nazaj?

BeeBee pravi ...

Ojej, spet ne znam računat. Sicer pa pri vsej neaktivnosti niti ne bi bilo čudno. Bom vseeno popravila.