torek, 22. januar 2008

Torta

Evo, res ne vem, kako bi dala ime tejle torti. V bibliji ji je ime Chocolate frosted layer cake. Pa ji recimo torta s čokoladno glazuro. Saj to v bistvu tudi je. Blazno preprosta tortica brez kakšnih eksotičnih sestavin ali tehnik, ki se jih naučiš samo v slaščičarski šoli (ali ob nekoliko pretiranem gledanju kuharskih TV-oddaj *kreh kreh*).

Za tole v tlorisu mini tortico rabiš:
225 g masla ali margarine
300 g sladkorja
4 jajca pri sobni temperaturi, ločiš rumenjake in beljake
1 žlički vanilijeve esence (ali pa 1 vanilin sladkor)
385 g moke
2 žlički pecilnega praška
ščepec soli
250 ml mleka

In pa še:
140 g jedilne čokolade
125 g kisle smetane
ščepec soli

Postopek je naslednji:
1. Z električnim mešalnikom mešaš maslo/margarino, da se zmehča. Dodaš sladkor in mešaš, da je vse skupaj rahlo. Rumenjake malo umešaš in skupaj z vanilijo primešaš maslu.
2. V drugi posodi iz beljakov in ščepca soli narediš trd sneg.
3. Moko in pecilni prašek (skupaj naj bi bila trikrat presejana, ampak ni sile, če koga daje lenoba) v treh rundah narahlo vmešaš v masleno maso, pri tem se moka izmenjuje z mlekom.
4. Dodaš en konkreten kos snega, ki ga lepo vmešaš, potem pa previdno in narahlo še ostanek, ki ga potem ne premešaš preveč skrbno - toliko, da je.
5. Pečeš v dveh rundah v tortnem pekaču s premerom 20 cm (ali pa naenkrat v dveh), nekje 20-30 minut na 180°C. Toliko, da je znotraj pečeno.
6. Zdaj pripraviš glazuro. Na parni kopeli stopiš čokolado. Nekoliko ohlajeno jo primešaš kisli smetani in dodaš ščepec soli.
7. Ko je biskvit ohlajen, premažeš prvo plast z glazuro, nanjo naložiš drugo in celo torto premažeš po vrhu in ob strani.

Količine so sicer idealne za torto s premerom 20 cm, vendar se po mojih izkušnjah z ostalimi recepti iz istega vira izidejo tudi za večje premere, recimo do 24 cm. Torta je potem nekaj nižja, kreme je pa ravno tako dovolj. No, dobro je tudi skrajšati čas peke.

Dobiš pa tole:


415 km

4 komentarji:

Bojan pravi ...

Vidm da rabm pekač za torto :)

Mayhem pravi ...

To sm bil jaszt!

BeeBee pravi ...

Sem pogruntala, ja.

Pekač za torto je pa vendar osnovna reč. Tam nekje kot krožniki in pribor.

Anonimni pravi ...

hehe, vidim, da brez biblije ne gre,
no, na moji se ze prah nabira. najbrz tudi zaradi tega, ker se knjiznica s kuharskimi knjigami kar veca in veca. sploh takimi s cokoladno vsebino ... ;-)