petek, 14. december 2007

Čokoladno pecivo z arancini

Gre za variacijo tegale recepta, ker pa so količine malo spremenjene (da o novi sestavini ne govorimo), bom napisala na novo.

1. Nad parno kopeljo skupaj segrevaš 75 g čokolade, 130 g rjavega sladkorja, 60 ml mleka in en rumenjak. Mešaš, dokler ni vse skupaj lepo gladko (torej da se čokolada stopi) in se zgosti (rumenjak zakrkne). Pustiš, da se zmes ohlaja.

2. Skupaj preseješ 160 g moke, slabo žličko sode bikarbone in nekaj manj kot pol žličke soli in pustiš zmes čakati.

3. Z mešalnikom penasto umešaš 90 g masla (ali margarine, če ne gre drugače) in 160 g belega kristalnega sladkorja. Eno po eno vmešaš dve jajci.

4. Masleni mešanici izmenično po delih dodajaš zmes iz moke in 120 ml mleka, pri čemer začneš in končaš z moko. Za konec primešaš še 50 g na drobno sesekljanih kandiranih pomarančnih lupin (arancinov).

5. Zdaj dodaš čokoladno zmes. Zmešaš bolj za silo, toliko da ne ostane kakšen čisto bel ali rjav kos.

6. Maso zliješ v pekač (tortni ali kvadratni, sama sem uporabila kvadratnega s stranico 22 cm), obložen s peki papirjem. Pečeš na 180 °C ok. 25 minut, toliko da je v sredini zapečeno. Potem pustiš, da se biskvit ohladi.

7. Za kremo nad parno kopeljo stopiš 150 g čokolade. Odstaviš z vročine in primešaš 120 g kisle smetane in nekaj zrnc soli. Pustiš, da se malo ohladi.

8. Na servirnem krožniku premažeš biskvit s kremo in vse skupaj pospraviš v hladilnik, da se lepo ohladi. Poskušaš se zadržati do naslednjega dne, ko je pecivo zares slastno.


324,5 km

Ni komentarjev: