ponedeljek, 17. december 2007

Finska, menda ne preveč turistična dežela

Če ima jutri proti večeru kdo čas in voljo (ali pa neustavljivo željo), je lepo vabljen na predavanje v moji in Irkini pripravi in (nekolikanj neplanirano) samo moji izvedbi.

Torek, 18.12.2007, ob 19. uri v dvorani Zemljepisnega muzeja GIAM ZRC SAZU na Gosposki 16 v Ljubljani. To je ob trgovini Kod in kam v bližini Križank.Finska, menda ne preveč turistična dežela

Finska prav gotovo ni najbolj priljubljena in oblegana turistična destinacija Evrope. Še več, tudi turiste, ki se potepajo po Skandinaviji redkokdaj zanese dlje kot v Helsinke, mogoče le še na Laponsko. Prav zato je to idealen kraj za tiste, ki na dopustu iščejo mir, samoto, družini prijazno in varno okolje ter želijo ustaviti čas. Tudi Finci sami si brez slabe vesti privoščijo »ta pravi dopust« v svoji poletni hišici, locirani ob enem izmed tisočerih jezer. Tam nekje na severu, v bližini Rovaniemija, biva Božiček, ki mu družbo delajo številni jelenčki, pravzaprav glavni prebivalci večjega dela dežele. Poleg tehnološkega razvoja, kdo ne pozna Nokie, številnih volvov na cesti, imajo tudi svoje otroške like, ki so po finsko melanholični, in svojega Alvarja Aalta, arhitekta, ki je državo postavil na svetovni arhitekturni zemljevid. Za zabave in vročine željne turiste ta dežela kljub peščenim plažam gotovo ni, je pa polna majhnih prijetnosti, ki jih je treba odkrivati počasi in brez skrbi. Kot tečejo kilometri cest po finskih ravnicah.

2 komentarja:

Jean pravi ...

Hi BeeBee,

We had planned for weeks to come up for your talk on Finland, but then it turned out that daughter Monika (the Finland fan) had an abonma through her school (dramsko gledaliska gimnazija v Novi Gorici) to see a play that same evening. Really sorry we missed it. Will you be doing it again anywhere? Monika is still obsessed with Finland (one of several countries on her favorites list). I got her a Loituma CD for Christmas.

best,
Jean and Monika

BeeBee pravi ...

No, no plans to do the talk again for now. Sorry.