sreda, 14. november 2007

Tradiconalna čokoladna torta

1. Nad parno kopeljo skupaj segrevaš 115 g čokolade, 200 g rjavega sladkorja, 90 ml mleka in en rumenjak. Mešaš, dokler ni vse skupaj lepo gladko (torej da se čokolada stopi) in se zgosti (rumenjak zakrkne). Pustiš, da se zmes ohlaja.

2. Skupaj preseješ 240 g moke, žličko sode bikarbone in pol žličke soli in pustiš zmes čakati.

3. Z mešalnikom penasto umešaš 140 g masla (ali margarine, če ne gre drugače) in 240 g belega kristalnega sladkorja. Eno po eno vmešaš tri jajca.

4. Masleni mešanici izmenično po delih dodajaš zmes iz moke in 180 ml mleka, pri čemer začneš in končaš z moko.

5. Zdaj dodaš čokoladno zmes. Zmešaš bolj za silo, toliko da ne ostane kakšen čisto bel ali rjav kos.

6. Maso razporediš v dva tortna pekača (sama sem uporabila, kar imam, torej 24-centimetrski premer), obložena s peki papirjem. Pečeš na 180 °C 15 do 20 minut, toliko da je v sredini zapečeno. Potem pustiš, da se biskvit ohladi.

7. Za kremo nad parno kopeljo stopiš 225 g čokolade. Odstaviš z vročine in primešaš 180 g kisle smetane in ščepec soli. Pustiš, da se malo ohladi.

8. Na servirnem krožniku najprej premažeš eno plast biskvita s tretjino kreme. Nato nanjo položiš še drugo plast in torto premažeš po vrhu in ob strani. Lahko se greš umetnika in packaš, kot sem to počela jaz:9. Sužnja naženeš, da pomije vso umazano posodo.

2 komentarja:

Nina pravi ...

Pišuka, če lahko vsaj povoham tole čudo, ti pridem še jaz pomit posodo :D

Trenutno se nam vsem v pisarni cedijo sline :D

BeeBee pravi ...

Posoda pomita. Dokler se pa slavljenec ne prikaže, je pa torta nedotakljiva.